فیلترهای تهویه هوا
فیلترهای تهویه هوا صنعتی برای از بین بردن و حذف ذرات ریز معلق در هوا، ناخالصی های جامد، گرد وغبار، بو، میکروب و باکتری،آلودگی ها به کار میروند. این فیلتر ها در جهت بهبود کیفیت هوا در سیستم ها و محیط زیست مورد استفاده قرار میگیرد. این فیلتر ها هم کاربرد صنعتی، تجاری و هم خانگی دارند. این فیلترها معمولا به شکل قابی، کیسه ای، کارتریجی و یا رولی می باشد.
فیلتر با کیفیت منجر به کاهش مصرف انرژی (کاهش هزینه های انرژی) و حفاظت از تجهیزات و سلامتی می شود.
در فیلتراسیون هوا، جریان هوا از قسمت ورودی فیلتر به نامupstream sideوارد شده،سپس ذرات توسط مدیای فیلتر (filter media) حذف شده و هوای تمیز از قسمت خروجی فیلتر یا downstream side وارد سیستم یا محیط شده است.
فیلترهای هوا معمولا از یک قاب محکم تشکیل شده و با نوعی فیلتر مدیا پر شده که برای جلوگیری از نشتی بین قاب و مدیا ی فیلتر آبندی میگردد. جنس و نوع فیلتر مدیا با توجه به کلاس فیلتراسیون و راندمان فیلتر متفاوت می باشد. بعضی از فیلتر دارای صفحه ای محافظت (همچون توری) میباشد تا از مدیا موقع حمل و نصب فیلتر محافظت کند. اکثر فیلترهای تهویه هوا شامل واشری جهت جلوگیری از نشتی بین قاب فیلتر و جایگاه یا حوزینگ فیلتر (filter housing) می باشد.
هرچه منافذ موجود در فیلتر کوچکتر باشد، کارایی فیلتر افزایش یافته و از عبور ذرات ریزتری میتواند جلوگیری کند. البته طبق استاندارد EN779 & EN1822برای هر اندازه از آلودگی ها فیلتر با کلاس مشخص تعریف شده است. استفاده از فیلتر با کلاس بالاتر میتواند موجب افزایش افت فشار و در نتیجه افزایش مصرف انرژی میشود. استفاده از فیلتر با کلاس پاییتر موجب میشود عمل فیلتراسیون انجام نشود و ذرات وارد سیستم شود که آسیب جدی به تجهیزات را در پی خواهدداشت.
بسیاری از سیستم های تهویه فیلتراسیون در چند مرحله انجام میگیرد : ۱) پیش فیلتر های هوا (pre-filters) جهت حذف ذرات درشت (coarse particles) که ۲٫۵ میکرون می باشد. ۲)فیلترهای ثانویه (secondary filter) 3)فیلتر نهایی (final filter)که معمولا از فیلترهای راندمان بالا (high efficiency ) در این مرحله استفاده میگردد . مورد ۲ و۳ برای حذف ذرات ریز (fine particles) که زیر ۲٫۵ میکرون می باشد، استفاده میگردد.
۱- فیلتر قابی : فیلترهای قابی (Panel Filter) دارای انواع مختلفی هستند که مهمترین ویژگی مشترک آنها قابی است که کاغذ فیلتر درآن قرار می گیرد. این فیلترها بصورت پیش فیلتر ، فیلترهای اولیه و ثانویه و … وجود دارند. میزان فیلتراسیون این فیلترها بسته به نوع کاربرد آنها و مطابق با استاندارد های جدید، متفاوت می باشد.
کاربرد : فیلترهای قابی در پیش فیلترها، فیلترهای کابین خودرو و فیلتر هوا خودرو مورد استفاده میگیرد.
موارد مصرف : بیمارستان ها، اتاق های رنگ صنعتی و خودرویی،…
۲- فیلتر لانه زنبوری ( دوراسل Duracell ) : این فیلترها با درجه بالای فیلتراسیون جهت گرفتن ذرات بسیار ریز و تصفیه هوا با راندمان بسیار بالا کاربرد دارند.
کاربرد : فیلترهای لانه زنبوری در پیش فیلترها، فیلترهای هپا و اولپا کاربرد دارند.
موارد مصرف : توربین های نیروگاهی، محیط داخلی بیمارستان ها، سالن های رنگ و …
۳- فیلتر کیسه ای (Bag Filters) : این فیلترها عموما به عنوان غبارگیر مورد استفاده قرار می گیرند که اغلب جنس آنها از پلی استر، پلی پروپیلن و کتان می باشد و در انواع یک سرباز،دوسرباز، تک رینگی و چند رینگی ساخته می شوند.
۴- فیلتر پاکتی (Pocket Filter) : این فیلترها هم در بازار به عنوان فیلترهای کیسه ای شناخته می شود ولی در واقع هر چند این دسته و دسته فیلترهای کیسه ای از یک زیر مجموعه بنام Bag Filter می باشند ولی در شکل و بعضا کاربرد متفاوت عمل میکنند. فیلترهای کیسه ای بیشتر بصورت کیسه های استوانه ای می باشند و فیلترهای پاکتی بیشتر به شکل چند کیسه ای کنار هم می باشند.
کاربرد : به عنوان پیش فیلترها برای فیلترهای لانه زنبوری، هپا و اولپا و همچنین در کارگاه ها و اتاق های رنگ آمیزی،هواساز ها، اتاق های تمیز، تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرند.
موارد مصرف : صنایع نیروگاهی،صنایع فولاد و فولادآلیاژی،صنایع سیمان،صنایع پتروشیمی، پالایشگاه ها و …
۵- وی سل : این فیلترها از مجموعه فیلترهای بهم فشرده (Compact Filter) می باشند که جهت فیلتراسیون عمومی و با راندمان های ۶۵ درصد، ۸۵ درصد و ۹۵ درصد مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد : هوای ورودی کمپرسورها در نیروگاه ها و… کاربرد دارد.
موارد مصرف : نیروگاه ها، بیمارستان ها و …
۶- فیلتر رولی (پد فیلتر) : این نوع از فیلتر ها که بصورت رولی هستند معمولی به سقف اتاق ها و مکان هایی که میخواهند جذب ذرات ریز از فضای آنها انجام گیرد چسبانده می شود و به جای عبور هوا و ذرات از درون آنها، ذرات معلق در هوا را به خود جذب می نمایند. جنس مواد به کار رفته در این فیلترها از نوع الیاف سیتتیک و یا الیاف شیشه است.
کاربرد : در اتاق های خشک کن و اسپری رنگ، اتاق های تمیز، توربین های گاز، هواساز ها و … بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد مصرف : صنایع خودروسازی، بیمارستان ها، صنایع داروسازی، صنایع نیروگاهی
۷- رولماتیک : این فیلترها از نوع فیلترهای رولی می باشند با این تفاوت که در مکانی ثابت قرار ندارند و بصورت اتوماتیک و در حال حرکت به جذب ذرات می پردازد.
کاربرد : این فیلتر ها همراه با تجهیزاتی که مواد فیلتر را در مسیر عبور هوا یا گاز بصورت رول های عمودی به حرکت وا می دارد، می باشند مانند دستگاه تهویه مطبوع
موارد مصرف : صنایع تهویه هوا و هواساز ها، توربین ها
۸- فیلتر هوا کمپرسورها